Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

12 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ





Ραντεβού σήμερα με το νέο πόνημα του δημοσιογράφου Πέτρου Κουμπλή που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική. Με καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο εδώ και χρόνια και δύο άλλα έργα ήδη στο ενεργητικό του, το μυθιστόρημα ‘Θεία Δίκη’ και το θεατρικό ‘O Θεός βαριέται τελευταία’, ο κος Κουμπλής έρχεται τώρα με 12 ιστορίες, φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους, να μοιραστεί μαζί μας τον δικό του τρόπο θέασης του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε αυτή τη μία και μοναδική τη ζωή μας μα συνάμα τόσο σύντομη σε διάρκεια.

          «Ποιος αναρωτιέται πραγματικά για τις παράλογες φοβίες αυτού του κόσμου, για τα κλουβιά μέσα στα οποία ζει; Ποιος έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του ψεύδη, ποιος τολμά να φανταστεί μια άλλη ζωή; Ποιος επαναστατεί στον κοινό τόπο της καθημερινότητας;... Ποιος προσέχει τις λεπτομέρειες; Η ζωή είναι οι λεπτομέρειές της....Δώδεκα ιστορίες που είναι ζωντανές. Και γιαυτό ονειρεύονται. Ονειρεύονται να γίνουν παραμύθια».
Ξεκινώντας το ταξίδι αυτό στην καθημερινότητά μας μέσα από τα μάτια των ηρώων αυτών των ιστοριών σιγά σιγά νιώθεις ότι κάτι αλλάζει σε σένα. Αποκτάς θαρρείς ιδιότητες μαγικές, φανταστικές, σαν αυτές που είχαν πάντα οι ήρωες των παραμυθιών των παιδικών σου χρόνων. Μπορείς και αφουγκράζεσαι την ανάσα της καθημερινότητας, τις συνομιλίες της με τα έμψυχα και άψυχα και καλά όντα που την περιβάλλουν. Αφήνεσαι στης καρδιάς σου τις ανάγκες, που διαχειρίζεσαι τις αναστολές της διαμορφωμένης λογικής σου. Αρχίζεις ξαφνικά και διαπερνάς τον τοίχο που χρόνια τώρα κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής σου έχει χτίσει ο πολύπτυχος συσσωρευμένος φόβος σου και βλέπεις την πραγματικότητα έτσι όπως πάντα οραματιζόσουν ότι ίσως θα μπορούσε να είναι.
Το καθάριο χαμόγελο ενός κοριτσιού από έναν καταυλισμό στη Λιβερία, ένα μπορντό ποδήλατο που πονά καθώς βλέπει να σκουριάζει παραμελημένο, ένα μικρό ψέμα που χάνει αργά αλλά σταθερά την αθωότητά του, η παιδική αγάπη της Ελεονώρας και του Ανδρέα που μετατρέπεται στην πιο μαγική μελωδία, ένας πελαργός που τολμά να δει τη μοίρα του κατάματα και κοιτά έτοιμος να πληρώσει το τίμημα γαλάζιο βλέμμα του μωρού μέσα στο δέμα του, μία μυστηριώδης βαλίτσα της οποίας το περιεχόμενο δεν είναι άλλο από τα γνήσια χαμόγελα που συναντά σε περαστικούς, είναι κάποιοι από τους συνοδούς μας σ’αυτό το ταξίδι.
Δεν ξέρω πόσο συχνά κοιτάτε τον ουρανό και όχι την ώρα, αλλά ο κος Κουμπλής χωρίς να διεκδικεί συγγραφικές δάφνες, μάς προσφέρει ένα άλλο μαγικό χαλί του Αλλαντίν που μάς ταξιδεύει με δώδεκα μόνο στάσεις στο γύρο του κόσμου. Γιατί κλείνοντας την τελευταία του σελίδα αυτό νιώθεις, ότι μόλις είδες ολάκερο τον κόσμο. Με τα μάτια όμως της ψυχής σου...Καλό ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου