Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Παγκόσμια ημέρα παραμυθιού - 2 Απριλίου


«Ένα αγόρι που το έλεγαν Χανς…»



Μια φορά και έναν καιρό πριν πολλά πολλά χρόνια, στις 02 Απριλίου 1805, όταν ακόμα οι άνθρωποι μαζεύονταν τα βράδια γύρω από το τζάκι ή στις αυλές τους τα καλοκαιρινά βράδια και έλεγαν ιστορίες που τους έφερνε ο άνεμος από άλλες μακρινές γειτονιές, γεννήθηκε ένα μικρό αγόρι που το έλεγαν Χανς, στο νησί Φιονία της Δανίας.

Ο Χανς ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. 

Έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία με μόνο στήριγμα τη μαμά του. Προσπάθησε αλλά χωρίς επιτυχία να μάθει την τέχνη του πατέρα του, που ήταν παπουτσής και έτσι τελειώνοντας το σχολείο για άπορα παιδιά πήγε σε ένα ραφτάδικο για να μάθει την τέχνη. Φυσικά ούτε και εκεί τα κατάφερε γιατί η καρδιά του ήταν δοσμένη αλλού.

Αγαπούσε το θέατρο, αποστήθιζε ολόκληρες σκηνές από έργα που έβλεπε και αφιερωνόταν με πάθος στην απαγγελία στους φίλους μα και τους λοιπούς περαστικούς των ιστοριών που έπλαθε. Ήταν δεκατεσσάρων χρονών, όταν, κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, έφθασε στην Κοπεγχάγη, με μόνη του περιουσία 30 φράγκα με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Τελικά μια και απορρίφθηκε στις εξετάσεις του Βασιλικού Θεάτρου λόγω εμφάνισης, έμεινε κυριολεκτικά αφιερωμένος σε όλα τα χρόνια της ζωής του στην απαγγελία παραμυθιών.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η «παραμυθένια» ζωή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Κάπως έτσι άρχισαν να γίνονται γνωστά τα παραμύθια του, που μέχρι σήμερα έχουν συντροφέψει τα παιδικά χρόνια τόσων γενεών. «Η Βασίλισσα του χιονιού », «Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι», «Η Τοσοδούλα », «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι» είναι μερικές μόνο από τις αγαπημένες μας ιστορίες τις οποίες μάς χάρισε το δημιουργικό ευφάνταστο μυαλό του. Ο ίδιος λέγεται ότι ξεχώριζε ως πιο αγαπημένα του παραμύθια το ''Ασχημόπαπο'', τη ''Μικρή Γοργόνα'' και ''Τα καινούρια ρούχα του Βασιλιά''. 



Οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία. Στα έργα του απεικονίζει τη ρεαλιστική και σύγχρονη ζωή της μικροαστικής τάξης των πόλεων. 

Η δημιουργία του Άντερσεν αποτελεί την κορυφή στις ρεαλιστικές τάσεις της δανικής φιλολογίας του 19ου αιώνα. Όλα του τα έργα διαπνέονται από γλυκιά μελαγχολία, συγκίνηση, ειλικρίνεια δράση, χιούμορ και λεπτή σάτιρα. Καταδεικνύει τη διαφορά που υπήρχε και παρέμενε έντονη ανάμεσα στα διάφορα κοινωνικά στρώματα αποδίδοντας συνήθως στους ήρωες που ανήκαν στις υψηλές τάξεις όχι κακία αλλά χαζό τρόπο σκέψης και μικροψυχία. Ο Άντερσεν κατάφερε μέσα από τη μυθοπλασία του να αγγίξει θέματα που απασχολούν μέσα στους αιώνες τους ανθρώπους με διακριτικό χιούμορ μετα΄φεροντας κάθε φορά το μήνυμα ότι όλοι τελικά αναζητούμε την αγάπη αλλά ίσως κάποιοι παρασυρόμαστε και το κάνουμε με τόσο λάθος τρόπο....

Σήμερα θυμήθηκα την παγκόσμια ημέρα παραμυθιού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου και σάς προσκαλώ σε μια περιήγηση στη ζωή του. Είναι το μεγαλείο της προσφοράς των παραμυθιών του σε όλες τις παιδικές ψυχές όλα αυτά τα χρόνια που καθιέρωσε την ημέρα γέννησής του ως ημέρα γιορτής της Παιδικής Λογοτεχνίας παγκοσμίως.

Κάθε δεύτερη μέρα του Απρίλη  σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας άνθρωποι όλων των ηλικιών μαζεύονται να γιορτάσουν και να τιμήσουν τα παραμύθια και όλα τα άνθη της παιδικής λογοτεχνίας! Να απολαύσουν τη μαγεία και τη θεραπευτική ωφέλεια των παραμυθιών!

Το ότι η φιλαγνωσία είναι κάτι που ‘χτίζεται΄από την μικρή μας ηλικία είναι γνωστό. Δεν ξέρω όμως πόσοι από εσάς αγαπημένοι μου ενήλικες θυμάστε την απόλαυση ανάγνωσης ενός παραμυθιού. Γιατί μεγαλώνοντας αφηνόμαστε στις υποχρεώσεις που απορρέουν και υπάρχουν αρκετές περίοδοι της ζωής μας κατά τις οποίες η καθημερινότητά μας κυριεύεται από κάποιο βιαστικό ξεφύλλισμα εφημερίδας. 
Μη νιώθετε άσχημα γιατί η ανάγνωση απαιτεί χρόνο και ηρεμία, δύο από τα αγαθά της ζωής μας που συνεχώς παραμελούμε και χειριζόμαστε βιαίως.

Εξ αφορμής της τιμητικής των παραμυθιών θέλω απλώς να σας ζητήσω μια χάρη….βρείτε μια ωρίτσα να διαβάσετε φωναχτά σε όλη την οικογένεια ένα παραμύθι…και ευκαιρία να αφήσετε ελεύθερο το υποκριτικό ταλέντο που κρύβεται μέσα σας. ‘Ηθοποιός’ είναι όποιος αποπειράται να διαμορφώσει ήθος. Και οι ήρωες των παραμυθιών για παιδιά κάθε ηλικίας διαμορφώνουν ήθος. Και διδάσκουν. Καλές αναγνώσεις ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου