Πιάνοντας τη λογική του ονείρου από το χέρι
Για τη λογική και την αδιαμφισβήτητη επίδρασή της στις ορθές κατά τον κοινά αποδεκτό τρόπο σκέψης έχουν ειπωθεί πολλά. Και σίγουρα ο άνθρωπος ως έλλογο ον δεν έχει λόγο αμφισβήτησης της δύναμής της. Μα μήπως έχει υποχρέωση εξέτασης της φύσεως της δύναμής της; Μήπως η λογική πολλές φορές δεν είναι παρά μια περιοριστική δύναμη που αδυνατεί να καταλάβει τους λόγους της καρδιάς; Μήπως η λογική της καρδιάς μπορεί κάλλιστα και ισοδύναμα να εξασφαλίσει πιθανότητες ευτυχίας; Γιατί τελικά όσο περισσότερο κοιτάς γύρω αναρωτιέσαι πώς γίνεται η κάθε μέρα να είναι ολόιδια επιτακτική, βαρετή, κουραστική, μονότονη και ελλιπής πληρότητας; Πώς γίνεται αλήθεια ολοένα και περισσότεροι να νιώθουν ότι δεν ζουν όπως θα ήθελαν;
Με την ερώτηση αυτή στο μυαλό διάλεξα να ταξιδέψω στον κόσμο του πιο πρόσφατου βιβλίου «Μια Διαφορετική Μέρα» του Στάμου Τσιτσώνη.
Επιθυμώντας να δω πώς μπορεί να δει μέσα από τους 24 διαφορετικούς ήρωες των ιστοριών του «Μια Διαφορετική Ημέρα» και να τη μοιραστεί μαζί μας, αφέθηκα στη μαγευτική γραφή του που για μια άλλη φορά αποδεικνύει ότι τελικά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο σε αυτό που ονομάζουμε ζωή πέρα από το ότι πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά, η άλλη άποψη, η άλλη θέαση.
Η ακαδημαϊκή και επαγγελματική του πορεία ως μαθηματικού, οπλίζουν την πένα του Στάμου Τσιτσώνη με την τάση αμφισβήτησης του δεδομένου και ανοίγουν άλλα παράθυρα στο νου αναβαθμίζοντας θαρρείς την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, όπως και στα πρότερα βιβλία του «Χωρίς Απόδειξη» και «Πετεινός βορείων Προαστίων». Με μαγευτικό τρόπο τα 24 διηγήματα της νέας του συλλογής «Μια Διαφορετική Ημέρα» κατασκευάζουν την απόδειξη ενός πολλάκις και αδίκως καταδικασμένου μαθηματικού παράδοξου «η λογική που ωφελεί δεν υπάρχει αν δεν καταπατηθεί».
Μόνο αν βγεις έξω από τα κάγκελα που σου θέτει η επιβαλλόμενη λογική, μπορείς να δεις ότι το αλογάκι που λείπει από ένα καρουζέλ μπορεί να είναι το άλογο που προσφέρθηκε να περάσει απέναντι εσένα μετανάστη κολυμπώντας μέσα στην τρικυμία. Βλέπεις επίσης ότι πεθαμένος ουσιαστικά είσαι ακόμα και αν παραμένεις οργανικά ζωντανός, αν έχεις αποφασίσει να μένεις θαμμένος κάτω από την ανία, την οκνηρία, την ατολμία, το φόβο των γηρατειών. Βιώνεις τη θεραπευτική δύναμη των παραμυθιών, αφού το παραμύθι χωρίς τέλος καταφέρνει να πολεμήσει το θάνατο που απειλεί μια νεαρή ζωή. Κάθεσαι παρέα με τον Λέοναρντ Κοέν μπροστά στα Χερουβείμ και Σεραφείμ και αντιμετωπίζεις το ερώτημα «Είσαι έτοιμος για την αιωνιότητα;» Και απλώς χαμογελάς καθώς γεμίζεις με τη μνήμη των στιγμών αυτών της ζωής σου που έζησες με την ψυχή σου οπότε και έγιναν αυτομάτως αιώνιες συντρόφισσες σου σε κάθε χώρο και τόπο όσο άγνωστος και τρομακτικός και αν φαντάζει. Μόνο μια ζωή μετρημένη με τη μεζούρα της συνέπειας της τιμωρίας αν παραβείς το αναμενόμενο, έχει λόγο να φοβηθεί την αιωνιότητα.
Κάθε ένα από τα διηγήματά του αποκαλύπτει πτυχές της ανθρώπινης φύσης που ακόμα οι περισσότεροι αδυνατούμε να παραδεχτούμε, να αποδεχτούμε, να αναγνωρίσουμε, να θεαθούμε. Γιατί; Ίσως επειδή όπως τα μαθηματικά κινδύνεψαν να μείνουν στο μυαλό των περισσοτέρων ως η μόνη δυνατότητα υπολογισμών και ακριβών μετρήσεων, χωρίς ποτέ να τολμήσουν να ταξιδέψουν στο φιλοσοφικό τους μαγευτικό στοχασμό, έτσι και η ανθρώπινη φύση καταδικάστηκε εκ κατασκευής της κοινωνικής ευπρέπειας να μην τολμά να σκεφτεί το τι θα γινόταν αν; Τι θα γινόταν αν η ανατροπή δεν πραγματοποιούταν με σκοπό την απλή ατελέσφορη αντίδραση αλλά προέκυπτε από τη μαχητική ανάγκη και προσπάθεια του καθενός να ζήσει μια Διαφορετική Ημέρα;
Ίσως τελικά το χάος που τρέμουμε σε περίπτωση μη συνεπούς ακολουθίας κοινών κανόνων, να είναι μαθηματικά ελεγχόμενο αν θυμόμαστε ότι η εξίσωση με 2 αγνώστους την Ευτυχία και την Επιτυχία έχει πολλές μεταβλητές. Και όλες είναι στο χέρι της δικής μας επιλογής. Καλή Ανάγνωση!
«Μια διαφορετική μέρα»
Εκδόσεις: Κριτική
Συγγραφέας: Στάμος Τσιτσώνης
Α’ Έκδοση: 2017
Πρώτη Δημοσίευση
http://tetartopress.gr/pianontas-ti-logiki-tou-onirou-apo-to-cheri/
Α’ Έκδοση: 2017
Πρώτη Δημοσίευση
http://tetartopress.gr/pianontas-ti-logiki-tou-onirou-apo-to-cheri/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου